אבא מתגרש - אתר נענע 29.09.07

בתהליך הגירושין והפרידה, עוברת המשפחה טלטלה רגשית, נפשית, חברתית וכלכלית. החוק והמסורת

רויטל קיבק - ארמה

 

אבא מתגרש

בתהליך הגירושין והפרידה, עוברת המשפחה טלטלה רגשית, נפשית, חברתית וכלכלית. גם בפרידה וגם ב"חיים הנמשכים", נמצא את החוק והמסורת עומדים לצד האם – באופן טבעי. "באופן טבעי" צעקתו של האב הגרוש איננה נשמעת. אמרתם שטובת התינוק היא מעל לכלהגיע הזמן לפנות מקום גם לאב

 

20:41 29.09.2007

 

אבא, עוד סיבוב אחד ודי 

גירושים הם תהליך קשה וכואב, על אחת כמה וכמה, כשמדובר בזוג הורים שמחליט לפרק את החבילה. ברוב המקרים עיני כולם נשואות אל האם שעתידה לשאת בעול, אנחנו מלאים רחמים על הילדים שעתידים לגדול ללא תא משפחתי מלוכד, ומביעים צער עמוק על זוגיות נוספת שלא עמדה במבחן הזמן. אך מה בדבר האבות שכה קשורים לילדהם? מה יעלה בגורלם? והאם בסופו של תהליך, באמת נמצאת טובת הילד? אבות טריים מתגרשים "ב- 20 השנים האחרונות אנו צופים בתופעה של ירידה בגיל המתגרשים, ועלייה בפרידות ובגירושין כשהתינוק הוא בגיל הינקות", אומרת אלישבעזהר-רייך, מתמחה בטיפול במשפחה ובגירושין, וסרבנות קשר במשפחה, מנהלת מרכז "יחסים" לזוגיות ומשפחה. לדבריה, חשוב להסתכל על תהליך הגירושין, כתהליך רב שלבי ממושך, שישפיע על איכות חייו של התינוק, ועל הקשר עם הוריו והסובבים אותו. מחוץ לתמונה"הגיע אלי אב סטודנט, שהיה המטפל של התינוק ביומיום, והיה אב לכל דבר מיד לאחר הלידה, בעוד האם חזרה לעבודה, והאב הוא שקיבל את דמי הביטוח הלאומי", מספרת זהר-רייך. כשהיה התינוק בן 8 חודשים, התגרשוההורים. הגישה המסורתית הרווחת היא, שלפחות עד גיל שנה, הילד לא ישן אצל האב. האם מנעה לינה של התינוק בביתו של האב, שחווה געגועים פיזיים ועבר גמילה ופרידה מהתינוק. הוא כעס מאד על המערכת הכללית המטפלת, והרגיש שקולו אינו נשמע. יעצתי לו שלא לאבד את הקשר עם התינוק, לוותר על האגו, ולבוא פעמים רבות לבית האם. האם לא התנגדה לזה, כל עוד הכול היה תחת שליטתה. היא הייתה חרדתית, ולא עמדה בקשיי הפרידה מהתינוק, לעומת התינוק, שלא אמורה הייתה להיות לו כל בעיה, כי הוא היה מורגל לאביו שטיפל בו מרבית הזמן".

קשר אם-תינוק

המקרה שתואר יוצא דופן. בד"כ, לא תראו אב המטפל בתינוקו מרבית שעות היום, והאמא היא שלרוב לוקחת על עצמה את האחריות הטיפולית בתינוקבחודשיו הראשונים. עד כמה נחוצה הנוכחות האבהית בחייו? זהר-רייך משיבה: "תקופת הינקות המוקדמת, היא שלב התפתחותי נורמטיבי בין אם לתינוקה, שבו יש קשר סימביוטי חזק מאד בין האם לילד, שהוא תוצר טבעי של חווית הלידה, ההזנה וההנקה. אין ספק שדמות האם בגיל הרך היא הדמות המשמעותית, אך בניגוד למה שחשבו, שיש מקום כמעט בלעדי ליחסיאם-תינוק, הרי שעם התמורות החברתיות וההתפתחותיות, המקום של האב בחיי הילד היום, הוא מאד משמעותי, ונפתחת טריאנגולציה של אם-אב-ילד בינקות המוקדמת. האב נמצא בתמונה לעיתים קרובות כבר בלידה, ומרגע שההורים נפרדים, יש לשמור על מקום האב בהורות באמצעות שיתוף פעולה הורי, וקיום קשר רצוף ועיקבי של האב עם התינוק".החוויות הראשונות בקשר אבא-אמא ישפיעו על חיי התינוק"תינוק שגדל באווירה של חרדה, מתח, מאבקים וקונפליקטים, יונק את זה כמו את חלב אמו, והתנהגותו משקפת את הקשר שבין הוריו. לחוויות הראשונות שיש לתינוק עם הדמויות המשמעותיות בחייו, הנוצרות בשנים הראשונות, חשיבות רבה והשפעה ארוכת טווח. תינוק מרגיש ויודע הכול החל מגיל חודשיים, ומהופעת החיוך המובחן הראשון".אם מגוננת"במשפחה שלמה האב מכבד את הקשר המיוחד בין האם והתינוק. הוא מלווה אותם, משרת אותם, ולעיתים אף מקנא. עם גדילת התינוק הוא לוקח ומוצא את מקומו. יש והאם חרדה, והיא מרגישה שהיא והילד הם היחידים בעולם, ואין אדם נוסף שאפשר לסמוך עליו, אז היא הופכת ליותר חרדה אואובר-פרוטקטיבית. אם היא נותנת אמון וסומכת ומשתפת פעולה, הרי שאותו עולם של שיתוף פעולה נפתח גם בפני התינוק. על אחת כמה וכמה אצל תינוקות להורים גרושים, כאשר מדובר בביטחון, חרדה, הימנעות ואמביוולנטיות, ככל שהאם יותר בטוחה בקשר עם האב ומשפחתו, כך היא מעבירה את הביטחון הזה גם לילדם המשותף.

לנתק את חבל הטבור

האם כל אב מסוגל לטפל בתינוק?

"לצד האבות שמטבעם זורמים עם התינוק, נוכחים בלידה, מלווים ותומכים, קיימים האבות שאינם יכולים להתחבר לפעוט, שפוחדים, שמשדרים חוסר ביטחון ושזקוקים להדרכה, כיוון שהם טרם פיתחו את הכישורים ההוריים שלהם. כשאין תקשורת בין ההורים או תקשורת עוינת, וקשה לאם לתת את הסיוע ישירות והיא לא סומכת עליו, הרי שדרושה סבתא או מטפלת, שתדריך את האב כיצד לטפל בתינוק.בגיל הרך חשובה קביעות הדמויות המשמעויות בחיי התינוק, על כן חשוב שתהא זו דמות קבועה, שתלווה את האב ותדריך אותו בטיפול בתינוק. אם האב והילד אינם בשלים, והאם גם היא מתקשה להיפרד מהתינוק, ולשחרר אותו לביקורים אצל האב בשל גילו הרך, אין לעשות דבר בכוח, וצריך להמתין בסבלנות". הסדרי ביקור – שלב הינקות המוקדמת"קביעות ויציבות עם הדמויות המשמעויות בחיי התינוק, מבנות את הביטחון בעולמו. בחודשים הראשונים, ובשנה הראשונה, חשוב שהאב יבקר את התינוק בביתו מספיק פעמים, כדי שהתינוק יתרגל אליו - לפחות 2-3 בשבוע. מומלץ לבלות בסופי השבוע במשך מספר שעות, ולא לפרקי זמן קצרים. באופן הדרגתי ועקבי יעלו שעות הביקור, בד ובד עם גדילת התינוק, ורכישת המיומנויות ההוריות של האב, לבניית קשר יציב ביניהם.

מתי מומלץ על לינה בביתו של האב?

אבל אמא, אני לא מתגרשת מאבא 

"אם הילד חשוף למריבות ולמתח, מוטב לאחר את הלינה בביתו של האב. אם יש שיתוף פעולה בין הורי הילד, הרי שמגיל שנתיים, אפשר כבר לדבר על לינה מסודרת, אך כמובן בהדרגתיות". האם גם תינוקות יונקים יכולים ללון אצל האב?"כשם שהאם המניקה משאירה את הילד אצל מטפלת או במעון, ניתן להשאיר את הילד אצל האב ומשפחתו, אם אין בעיות מאובחנות אחרות. ישנן אמהות המתרצות את אי רצונן להתחיל בהסדרי לינה משותפת, בהנקה ממושכת. בשנה הראשונה זה מובן, על האבות להבין ולתת כבוד ומקום לנושא סימביוזת האם-ילד בגיל הרך. הם זקוקים האחד לשני, וזה חלק מתהליך התפתחותי לגיטימי, ידוע ומוכר בספרות הפסיכולוגית. אחרי גיל שנה, ניתן בהחלט לשאוב חלב או להשתמש בתחליפי חלב . אם יש שיתוף פעולה בין ההורים, הכול אפשרי. אם לאב יש מסוגלות הורית לטפל בילדו, ואם האם סומכת עליו, לא אמור להתעורר קושי אצל הילד, והוא יתרגל להסדרי הלינה החדשים. אם אפשר לדאוג לחדרים זהים בין שני הבתים – מה טוב". תהליך הגירושין הוא רב שלבי ומתמשך, ואינו מסתיים בהחלטה בלבד. רגשות האשם המתמשכים הם גדולים עבור שני הצדדים, והפחד שמא מי מאיתנו"יינטש" ע"י הילדים הוא תהומי, בעיקר עבור האב הגרוש, שנדרש ממנו לעזוב את הבית "בפאסיביות הראויה". נכון, אמא יש רק אחת, אבל הנוכחות הדומיננטית שלה בחיי ילדיה תהיה לה לרועץ, אם היא לא תשכיל להכיר בכישוריו ההוריים של אביהם, ובצורך הטבעי העז להגשים את אבהותו. נראה כי הגיעה העת לשכלל את התודעה החברתית של כולנו, ולומר בראש מורם, אבא יש רק אחד.

יחסים - ד